Wat doet VVRV aan expertise?

VVRV draagt bij aan de continue verbetering van de veiligheid in het railvervoer door het vakmanschap van medewerkers in veiligheidsfuncties te vergroten. Dat doen wij onder andere door expertise die in de railsector beschikbaar is t bundelen en te delen:

VVRV is bezig met een digitaal overzicht van de bronnen voor de examens voor de veiligheidsfuncties; dit noemen we Vakkennis. Inmiddels zijn 10 clusters vakkennis verschenen voor de machinist. De vakkennis omvat de begrippen die onderdeel zijn van de examenstof en is gebaseerd op de wettelijke vereisten. Hierin zijn dus geen bedrijfsregels en voorschriften opgenomen. Op basis hiervan kunnen gebruikers eigen (opleidings)documenten samenstellen. Met de begrippen kunnen opleidingsmaterialen, stageopdrachten en syllabi gemaakt worden, maar er is bijvoorbeeld ook het wettelijk deel van een handboek mee op te stellen. Doordat deze examenstof één op één is gesynchroniseerd met de vakbekwaamheidseisen (eindtermen) in het examenprogramma, kan een kandidaat die deze stof beheerst zijn examen bijna niet anders dan succesvol doorlopen.  De examenstof is gebaseerd op de wet en regelgeving, met gebruikmaking van de beste vakkennis van alle spoorwegondernemingen en opleidingsinstellingen en wordt continu up-to-date gehouden.

 Ga voor vakkennis machinist naar het menu: Machinist.

Op de website www.saferail.nl is veel informatie te vinden over de  Europese wet- en regelgeving op het spoorgebied. Ook actuele Nederlandse wet- en regelgeving en 2e Kamerstukken zijn daar beschikbaar. Aan deze website kunnen geen rechten worden ontleend over juistheid of compleetheid. De website valt niet onder verantwoordelijkheid van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu noch onder die van VVRV.